Historie van het bedrijf

Van hoefsmederij naar specialist in e-bikes. Al meer dan 100 jaar staat Norta garant voor flexibiliteit, innovatie en kwaliteit.

De beginjaren: 1916 – 1970

 

Modest Van Hemelen (1893-1979) was 15 jaar toen zijn vader in 1908 overleed. Als oudste zoon moest hij de hoefsmederij op het dorpsplein van Olen voortzetten.

Wanneer na de Eerste Wereldoorlog de fiets in gebruik komt, wordt er naast de hoefsmederij ook een ‘velomakerij’ opgestart. Deze zaak evolueert gunstig en de kleine fietsenmakers uit de omgeving komen in Olen fietsonderdelen kopen, wat het idee doet groeien om een groothandel te beginnen.

Modest Van Hemelen
1948 Norta groothandelszaak

1948: De winkel op het Olense dorpsplein groeit uit tot een groothandelszaak.

1958: Gust en Jan Van Hemelen nemen de zaak over en starten met een fietsfabriek met eigen kaderbouw en lakkerij.

De ontwikkelingsjaren: 1970-1999

Norta pand 1970

1970: De broers bouwen een nieuwe fabriek in de Stadsestraat waarna er een grote doorbraak volgt: er worden in die periode onder de naam Browning 15.000 racefietsen naar de Verenigde Staten uitgevoerd.

1976 Gust en Jan reizen voor de eerste keer naar Shimano in Japan.

1976: Gust en Jan reizen voor de eerste keer naar Shimano in Japan.

In de jaren negentig verkiezingen ‘Fiets van het jaar’

In de jaren negentig worden bij de verkiezingen ‘Fiets van het jaar’ het model ‘Lincoln’ (1993) en het model ‘Survival’ (1994) verkozen.

Norta uitgebouwd magazijn 1999

De komst van Eddy Van Hemelen, zoon van Jan Van Hemelen, betekent een overdracht aan de derde generatie.

1999 Er wordt 1700m2 magazijnruimte bijgebouwd.

De toekomst

2010: Norta produceert zijn eerste elektrische fiets. Mensen worden zich steeds bewuster van duurzame mobiliteit. De e-bikes worden steeds belangrijker. Daar waar er vroeger veel schroom bestond rond elektrisch fietsen is het nu jong, sexy en trendy.

2013: De verkoop kent een enorme groei. Daarom wordt een volledig nieuwe productiehal uit de grond gestampt, speciaal voor e-bikes. Norta kiest voor lokale, flexibele productie met de focus op milieuvriendelijkheid. Het familiebedrijf produceert elke e-bike zelf en in België. De consument heeft ruime keuzemogelijkheden en tegelijkertijd wordt er een kleine doorlooptijd gewaarborgd.

Norta bedrijfspand Olen

Permanente innovatie en doorgedreven investeringen maken dat Norta altijd vooroploopt op de wetgeving rond kwaliteit en productaansprakelijkheid.

Bovendien beschikt Norta over een moderne, flexibele lakstraat en de laatste snufjes in de productie van wielen. Onze grootste troef is onze knowhow in framebouw. Dat uit zich in een onberispelijke kwaliteit.

Met dochter Stefanie en zoon Jan Van Hemelen stoomt de vierde generatie zich klaar om de fakkel over te nemen.